sestdiena, 2020. gada 14. marts

Skaistums glābs pasauli... 1. daļa


... tāpēc glābsim skaistumu. 💚

Tukšie griķu, tualetes papīra un ziepju plaukti pret pilnajiem puķu plauktiem. Spriežu pēc tā, ko redzu sociālo tīklu bildēs. Lasīju, puķes metīs vienkārši laukā, jo tās nevienu tagad neinteresē. Ceturtdienas pēcpusdienā daudzi, kuri to nebija plānojuši, skrēja uz lielveikaliem. Es pie tā mazākuma, kas izlēma tos apiet un aizvien iztieku bez pārtikas uzkrājumiem. Iespējams, saņēmu "signālu", jo patestēju e-veikala piedāvājumus, saliku pārtikas preces un tualetes papīru virtuālajā grozā, lai uzzinātu, cik būs jāmaksā par piegādi. Kaut tā arī nesapratu, kāpēc pat ar minimālo summu gatavi atvest bez maksas. Vai tāpēc, ka jauns klients vai tāpēc, ka šobrīd pakalpojumam ir līdz šim nepiedzīvots pieprasījums. Bet ārkārtas situācija bija uzreiz pēc mana testa. Un pagāja vien pāris dienas, kad nolēmu pasūtīt pa īstam. Vien "bilde" jau cita. Mans "grozs" nebija iztukšots, toties atzīmēts, kas vairs nav dabūjams. Kopumā ļoti sarucis saldētās pārtikas sortiments. Vieni saka, panikai nav pamata, bet interesanti, ka tualetes papīrs arī šeit izbeidzies. Pasūtījumu saņemšu pēc četrām dienām (todien, kad tikai testēju, piegāde būtu bijusi pēc dažām stundām). Eksistenciāli svarīgie kartupeļi, maize un piens, un pagaidām viss cits arī, tik papīru neesmu skatījusies, pieejams bez rindām, tikai nedaudz dārgāk, mazajos pārtikas veikaliņos. 

Iesāku ar šo ievadatkāpi tikai tāpēc, ka bija skumji lasīt par puķēm. Ticu, ka tirdzniecībā tām šobrīd pienākuši grūti laiki, bet tāpēc rūpēsimies par to, kas ir. Šis ieraksts būs par puķēm - sanpaulijām.  Konkrētāk, par to slimībām. Tulkojums ar atsaucēm uz pirmavotiem.  Dots brīdis, kad var piekārtot arī grāmatzīmes datorā. Es šodien būtu bijusi kur citur, ja ne šī situācija, kad labāk palikt mājās. 🏠

Miltrasa



To provocē:
  • putekļi uz auga lapām;
  • nepietiekams apgaismojums;
  • pārāk vēsa telpa;
  • paaugstināts gaisa mitrums telpā;
  • sastāvējies ūdens, ko izmanto laistīšanai;
  • nesen nopirkti slimi augi, kuri nav pabijuši 14 dienas karantīnā;
  • ļoti blīvi salikti augi (īpaši, ja "kaimiņi" slimi);
  • agrāk inficēta augsne.
Sanpauliju imunitāti stiprinās fosforu un kāliju saturoši mēslojumi.
Augu atbrīvo no tā slimajām daļām. Auga atveseļošanai izmanto fungicīdus, piemēram, "Topāzu",  "Fitosporīnu", "Fundazolu" Par tautas metodēm var izlasīt te.

https://sadovod.expert/komnatnyye/fialki-senpolii/uhod/bolezni-i-lechenie.html
http://proklumbu.com/komnatnue/fialka/bolezni-i-vrediteli.html
http://proklumbu.com/komnatnue/fialka/lechenie-muchnistoi-rosy.html
https://agronomu.com/bok/3888-kak-izbavitsya-ot-muchnistoy-rosy-na-listyah-fialki.html
https://www.youtube.com/watch?v=mG9G7LlP_aY
https://www.youtube.com/watch?v=C3u9tvlNfTg

Rūsa


Attēlu rezultāti vaicājumam “Ржавчина fialki” 
 


To provocē:
  • pārāk mitra augsne (bieži tā gadoties, ja audzējot uz ūdens rezervuāra, īpaši bīstams periods,  kad vēss un nav apkures);
  • paaugstināts gaisa mitrums telpā;
  • neatbilstoši pielietots mēslojums;  
Auga atveseļošana. Uzmanīgi atbrīvot augu no slimajām lapām. Inficēto augu izolēt no veselajiem. Ja augs likts uz ūdens rezervuāra, to noņem no tā un kādu laiku mitrina, izmantojot laistīšanu no augšas vai laistīšanu paliktnī. Rūsai visbiežāk pakļauti sanpauliju mazuļi un miniatūrās šķirnes. Jaunās sanpaulijas ieteicams izaudzēt pietiekami lielas un tikai tad atkal mēģināt likt uz rezervuāra. Citos gadījumos izmanto fungicīdus vai apstrādā ar vieglu bordo šķīdumu. Smagākos gadījumos glābšanas pasākumi nelīdzēs, augs būs jāizmet ar visu podiņu.

https://sadovod.expert/komnatnyye/fialki-senpolii/uhod/bolezni-i-lechenie.html 
https://ok.ru/fialkidzer/topic/66155483701257 
http://belochka77.ru/bolezni-fialok-s-fotografiyami-i-ih-lechenie.html 
https://zen.yandex.ru/media/cvetovodstvo/rjavchina-na-fialkah-i-sposoby-lecheniia-bolezni--5bc6d816c6f3c100ad47b7ea 
https://www.youtube.com/watch?v=p8wAP8z1Gsc 

Sakņu un stublāju puve


Корневая гниль у фиалки 
To provocē: 
  • pārāk mitra augsne;
  • zems skābuma līmenis augsnē;
  • kļūdas, kas pieļautas pārstādot vai atdalot mazuļus (augs pārāk daudz traumēts; augu laista par daudz, kamēr tas nav adaptējies jaunajos apstākļos; tā kā sanpaulija visu enerģiju velta, lai ieaugtos, to līdz pūšanai var novest arī kaitēkļu uzbrukums);
  • kļūdas, kas pieļautas, paņemot lapu spraudenim (griezta ar nedezinficētu instrumentu; griezuma vieta nav apstrādāta ar pretsēnīšu līdzekļiem (var izmantot ogli, kanēli);
Šāda sanpaulija ar visu augsni steigšus jāizmet, jo slimība izplatās ļoti ātri. Var gan mēģināt apsakņot slimības neskartās lapas, pirms tam tās apstrādājot ar kādu no fungicīdiem.  

Brūnā puve

Бурая гниль на фиалке
To provocē:
  • pārāk liels pods;
  • nepiemērota augsne;
  • pārāk mitra augsne. 
Šī slimība visvairāk skar spraudeņus un tikko atdalītus sanpauliju "bērnus". Pastāv pilnīgi pretēji uzskati. Vieni domā, ka sanpaulijas glābšana ir neiespējama, citi aicina auga virszemes daļas apstrādāt ar fungicīdiem, augsni sajaukt ar "Trihodermīnu" un uztaisīt laistīšanas grafiku (regulāri, bet mazās devās). Lai sanpaulijas nepiemeklētu brūnā puve, tās iesaka ar fungicīdiem apstrādāt profilaktiski. 

Pelēkā puve


Серая гниль на фиалке

To provocē:
  • ausne ar pelēkās puves sporām (jo sevišķi, ja augsne tiek izmantota atkārtoti);
  • paaugstināts gaisa mitrums telpā; 
  • mazgāšana, ja pēc tam augs atradīsies vēsā telpā;
  • pārāk mitra augsne;
  • ūdens nokļūšana uz lapām (ļoti svarīgi, lai mitrums neuzkrātos augšanas centrā);
  • ļoti blīvi salikti augi;
  • kondensāts, ja tiek izmantota "siltumnīca".
Lai glābtu sanpauliju, steidzami noņem slimās lapas, jo slimībā īsā laikā var pārņemt visu augu un tad to glābt vairs nav iespējams. Var dezinficēt augsni, piemēram, sasaldējot, bet vieglāk, protams, izvēlēties svaigu augsni. Pašu augu apstrādā ar fungicīdiem. Profilaktiski iesaka vienreiz līdz divreiz gadā pārstādīt, kā arī gada aukstākajos mēnešos laistīt saprātīgi.  


Fungicīdi 

 

Fitosporīna-M instrukcijasAttēlu rezultāti vaicājumam “fungicīds switch” 

4 komentāri:

  1. Man pilna palodze ar jaunajiem sējumiem- tomāti, paprika, čili, austrumu gundegas, lilijas, tikko noziedēja tulpes podos.... griķu uzkrājumi gan man nav! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tātad - mūs varēs glābt tikai skaistums, Tev gan tas pa daļai praktiskāks, jo man tikai zirņu dīgsti no tādām lietām. :)

      Dzēst
  2. "Stādīt dārzu nozīmē ticēt rītdienai"...tikko izlasīju Puķuzirnis blogā, brīnišķīgs citāds, vai ne?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es piekrītu. Tikko iegāju izlasīt Madaras rakstīto. Zini, man kļūst tik savādi... Es arī šodien sāku rakstīt, tik nebija mana rakstāmā diena, nepabeidzu, bet beigās sanāks, ka es savā ierakstā būšu attālināti saslēgusies ar Tevi un Madaru.

      Dzēst