otrdiena, 2014. gada 25. februāris

Vēlreiz par falenopšiem

Šajā blogā par viņiem jau rakstīts:) Pēdējos gados tie liek un liek par sevi domāt:)
Kārtējo reizi pārcilājot papīrus, atradu vēl informāciju par šiem augiem. Daudz esmu uzrakstījusi šeit, mēģināšu neatkārtoties:)
  • Falenopsi vislabāk iegādāties ziedu veikalā. Tam jābūt veselīgam, ar dažiem izplaukušiem ziediem un daudziem pumpuriem. Gadalaikam, kurā pirkt falenopsi, nav nozīmes.
  • Falenopsim naktīs patīk 15 - 21 grāda temperatūra, dienās - 21 - 29, kā arī mitrs gaiss, tāpēc tas būs priecīgs, ja katru dienu apsmidzināsi ar atdzesētu vārītu ūdeni, jo tas nodrošinās 50% no falenopša mitruma prasībām. Gaisa mitrumu var palielināt, novietojot puķpodu uz paplātes ar slapjiem oļiem vai keramzīta granulām.
  • Labvēlīgos apstākļos augs var ziedēt daudzus gadus, bet, ja nezied, vari katru otro vai trešo gadu pārstādīt nedaudz lielākā traukā. Atkarībā no veida, falenopši zied dažādos gadalaikos, uz katra stublāja var vienlaikus uzplaukt līdz pat 30 ziediem.
  • Augi ir jutīgi pret etilēngāzi, tādēļ jātur tālu no visa, kam tendence vīst (ziedi vāzēs, augļi, dārzeņi.
  • Par falenopsi jārūpējas nepārtraukti. Augam nav paresninājumu pie lapu pamatnēm, kur uzkrāt barības vielas un mitrumu miera periodam.
Pēdējais punkts "apgāž" manus līdzšinējos pieņēmumus, ka par falenopšiem nav īpaši jārūpējas. Protams, bija tādi laiki, kad bez lielām pūlēm tie auga un ziedēja nevainojami, bet pēdējos gados vienas problēmas nomaina citas un visi līdz ziedēšanai netiek. Un varbūt vēl tas, ka vairāki iepirkti pārtikas lielveikalos par simbolisku cenu...
Centīšos mainīt savu attieksmi pret šīm puķēm, bet pagaidām, glābšanas akcijas ietvaros, mani ziedošie falenopši nokļuvuši pavisam nepiemērotās vietās: virtuves tumšākajā stūrī un uz skapjaugšas, kur arī īpaši gaišs nav... It kā ārā šobrīd pat ļoti silts, dažos dārziņos sniegpulksteņi uzziedējuši, taču līdz ar to samazinājusies apkure, un baidos podiņus pārlikt atpakaļ uz palodzes, jo, lai kā, bet daži ziedi pašlaik mani priecē:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru