pirmdiena, 2017. gada 27. februāris

5. sērija: Balasta dambis +

25. februāris. Laiks ne tas pats jaukākais, bet esmu priecīga turpināt ielu pārgājienus. :)
Nebiju pa Ķīpsalu staigājusi gandrīz 20 gadus. Priekšstats bija cits. Ka viss ir daudz skaistāk un mīlīgāk, bet realitātē brīžiem kā Kundziņsalā vai Maskavas forštatē, kad trūkst tā kā drošības sajūtas... Tāpēc neaizgāju līdz salas tālākajam punktam. Iespējams, ka tur arī nav nekā interesanta. Vispār biju atkal piemirsusi, ka pāri Zundam ir tilts. Pirms tiem gandrīz 20 tas bija pašausmīgs. Šoreiz es tajā pusē pat nebiju. No interneta nesaprotu: ir vai nav kaut kas mainījies, jo lasu, ka ķīpsalieši gatavojās to atjaunot par pašu piesaistītiem līdzekļiem, jo pilsētas vadībai tilts vienaldzīgs... (ja kāds zina ko vairāk par tiltu, iekomentējiet! ).
Gājiens sanāca nedaudz tālāks par vienīgā autobusa pieturu, taču, jāpiebilst, ka atpakaļceļā to pat satiku, un tā bija viena no desmit reizēm, kad autobuss te brīvdienā iegriežas.
Staigājot pa salu, domāju, kāpēc nosaukums tieši tāds? Vai sakars ar siena ķīpām? Ne gluži, iesaku izlasīt te par to, kā viss radās un attīstījās. Plānojot RTU, bija ideja Ķīpsalu pārvērst par studentu pilsētiņu.
Virsraksts ir Balasta dambis +, jo gandrīz visas bildes ir no šīs te ielas. Mazais pluss ir sanācis, pievienojot citas ēkas Ķīpsalā. Es teiktu - kontrastu sala. Ķīpsalā pie daudziem īpašumiem ir pielikts "Pārdod". Netrūkst arī nekoptu teritoriju.  Esmu priecīga, ka beidzot noder "Rīgas ielas", jo citādi šis sējums man nogulējies plauktā bez čubināšanas. Ielas nosaukums radās pašsaprotami. Balasts bija vajadzīgs zēģeļkuģiem, kurus citādi mastu svars apgāztu. Kad kuģis tika pie kravas, no balasta vajadzēja atbrīvoties. Rīgā šim nolūkam atvēlēja Ķīpsalu un tā tapa Balasta dambis, kurš sastāv no visas pasaules smiltīm, māla un akmeņiem. Kopējais ielas garums - 1730 metri. Agrāk šī bija galvenā iela salā.
Daudzas mājas savu sākotnējo krāšņumu atguvušas, pateicoties Gaiļu ģimenei un, iespējams, arī netīras naudas atmazgāšanai.
 

 
Balasta ielas bruģis. Sestdien vēl sniegā, bet svētdienas vakarpusē - lietus mazgāts.

 
Balasta dambis 30.

 
Balasta dambis 38/40 (1907, Jānis Alksnis). Sēlu dzimtas nams. Sēli bija bagātākā Ķīpsalas ģimene. 2015. gada rudenī tika pabeigta nama rekonstrukcija.

 
Balasta dambis 44. Rekonstrukcija pabeigta 2015. gadā.

Balasta dambis 52. (1838). Nīderlandes vēstniecība. Nams ar mateļskursteni. Ēkas stūrī esot iemūrēts ķieģelis ar Pāvila I iniciāļiem. 

 
Balasta dambis 60a. Šis nams 2005. gadā šurp pārcelts no Baznīcas ielas 18. Skārda jumts nomainīts pret māla kārniņiem. Te mitinājās Austrijas vēstnieks.

Otrā pusē - Ogļu ielā 60 - atrodas Portugāles vēstniecība. Uz ēkas jumta "sēžot" bronzas ķengurs (2005, Gļebs Panteļejevs). Eh, būtu es zinājusi... bet nekas, jo tagad ir iemesls kādreiz atgriezties. :) Ļoti uzskatāmi šis nams redzams vienā no šajā blogā ievietotajiem foto.

 
Balasta dambis 64a. Māja bija iegrimusi zemē, bet restaurācijas laikā tika veikta celtnes pacelšana ar dzelzceļa domkratiem. Mājas iekšienē slēpjas kāpnes, kas uz šo māju atceļojušas no Ģertrūdes ielas. Veranda un skatu tornis uzbūvēti 21. gadsimtā. Šī māja ir saistīta ar Lembergu vārdu.

 
Balasta dambis 66a. (1997. Zaiga Gaile). Māja tika celta uz gruntī atrastiem pamatiem. Šī ir (vai bija...) pašu Gaiļu ģimenes māja.

 
Balasta dambis 68b. "Filozofu namiņš". Ēka ar manteļskursteni. Restaurēta 2003. gadā. Ēkā dzīvojuši un strādājuši tādi pazīstami cilvēki kā Alvis Hermanis, Dace Rukšāne...

 
Zvejnieku iela 14a (1909, Eižens Laube). Ēka restaurēta 2005. gadā, kad podiņu krāsnis pārtapušas kamīnos, bet virtuvēs atjaunotas malkas plītis. 

 
Balasta dambis 70a. Restorāns. Viena no fabrikas kompleksa ēkām. Miers un klusums, iekšā nemanīju nevienu cilvēku, taču viens no galdiem bija sagatavots viesu uzņemšanai.

 
Balasta dambis 68a. Pamesta daudzdzīvokļu ēka.

 
Balasta dambis 62. Vēl viena, kura gaida saimnieku. Bez sienām.  Kā tāds spoku namiņš. :D Viss vējā plandījās un tam audumam cauri spīdēja!

  
Skati uz Vecrīgu

 
Balasta dambis 70. Ģipša fabrika. Komplekss no piecu ēku grupām. Tās veido noslēgtu pagalmu, kura centrā skurstenis (1899). kurš šobrīd funkcionē kā ventilācijas lūka pazemes stāvvietai.

Aizkadrā palika kāds atraktīvs riteņbraucējs ar diviem kaķiem. Cirka skati. Viņš brauca, bet kaķi brīvi pastaigājās un rāpās pa viņa mugursomu šurpu turpu. :) 

2 komentāri:

  1. Forši!
    Vienīgi būtu vēl feināk, ja bildītes uzreiz rādītos vismaz drusku lielākas. Uz katras klikšķināt mazliet neērti.

    AtbildētDzēst