otrdiena, 2018. gada 17. jūlijs

Endija un Terija grāmata

Turpinot dalību, izlasīju Endija Grifitsa (1961) un Terija Dentona (1950) grāmatu "13 stāvu namiņš kokā". Izvēle nejauša, jo viss sanāk par labu tai, kura nu bibliotēkā pirmā tiek ieraudzīta no garā saraksta, bet šobrīd mana vērtējuma skala liecas uz leju. 😒

Stāsta galvenie varoņi ir grāmatas autoru prototipi - vismaz tik lielā mērā, ka viens raksta tekstus, otrs zīmē, taču visi notikumi risinās izfantazētā pasaulē. Ooo, es pieņemu, ka mērķauditorija (7+) gribētu šo izbaudīt klātienē: limonādes strūklaka un māršmelovu aparāts, kurš iemet gardumu tieši mutē! Un tā tālāk! Un tā joprojām! Protams, ja apkārt ir tik aizraujošas lietas un notikumi, ir grūti koncentrēties izpildāmajam uzdevumam.

"Mēs apsēdāmies pie virtuves galda. Tieši šeit mēs parasti paveicam lielāko daļu
darba. Vai ja runājam par pagājušo gadu - šī ir vieta, kur mēs nepaveicām lielāko 
daļu darba."

Varēs iemācīties, kā sevi attaisnot, kad būsi pa pusei par kaut ko lietas kursā, bet negribēsi apbēdināt kaimiņieni:

"- (..) Pūciņa ir pazudusi, un es iedomājos, ka varbūt jūs esat viņu redzējuši.
- Nē, - aši atteicu, - viņas šeit nav.
Nē, nē, pirms tu nodomā, ka esmu cilvēks, kas mēdz melot, vēlos norādīt:
lai gan teikuma pirmā daļa ("nē") tehniski ir meli, otrā daļa ("viņas šeit
nav") pilnīgi noteikti ir patiesība, un tas - domāju, tu man piekritīsi, -
izslēdz melus."

Kā jau jaunākā skolas vecuma bērnu grāmatā, bilžu daudz, tomēr šī nav "Grega dienasgrāmata", varēju mierīgi tās izlaist, tāpēc šī derēs kā priekšā lasāmā pirms miega . Lai arī interesantuma ziņā vērtēju zemāk par "Normana pasauli", izlasīju vienā vakarā. Mani īpaši neinteresēja notikumi laboratorijā un pārējais, kas traucēja Endijam un Terijam pildīt solījumu, tomēr gribējās zināt, vai abi uzrakstīs grāmatu, ko nogādāt Lieldeguna kungam.
Izklaidējoša rakstura grāmata, kas noteikti patiks 7 - 9 gadus veciem bērniem. Iedomājoties visus man zināmos septiņgadniekus, daļa šo noteikti novērtētu kā "par daudz teksta" un tās vietā izvēlētos ko citu, bet pēc gada jau būtu tieši laikā. Vienkārši lasāmā grāmata lasīšanas pēc, jo nenāk prātā nekas, par ko varētu teikt - izlasot šo grāmatu, jūs sapratīsit vai aizdomāsities par to vai šo, tāpēc noteikti nelasīšu "26 stāvu namiņš kokā", tomēr ņemiet vērā, ka tas ir tikai mans vissubjektīvākais viedoklis, jo "Zvaigznes ABC" lapā rakstīts: "Endijs Grifitss ir populārākais mūsdienu Austrālijas bērnu grāmatu autors. Viņa darbi ierindojas New York Times bestselleru vidū, un to kopējā tirāža pārsniedz piecus miljonus eksemplāru. Viņa sadarbība ar mākslinieku Teriju Dentonu turpinās nu jau daudzus gadus, iepriecinot bērnus visā pasaulē."

P. S. Tomēr ir viena superjauka lieta - pēdējās četras lapas, kurās ir uzdevumi, kas saistīti ar šo grāmatu. 💗 Bērns patstāvīgi var pārbaudīt, cik uzmanīgi lasījis šo darbu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru