otrdiena, 2018. gada 17. jūlijs

Bērnībā

Stafetei pēdējās dienas un atkal esmu laimīga, atrodot tādu grāmatu, ko vērtēju augstāk par pēdējā laikā pārlapotajām no konkursa saraksta. "Trokšņu ciema bērni" (Astrida Lindgrēne un Ilona Vīklande). Šīs zviedru autores darbu fenomens ir tāds, ka tos lasīja, lasa un, jācer, lasīs. Arī konkrētais bibliotēkas eksemplārs apliecināja, ka lappuses šķirtas bieži. Tas ir talants - uzrakstīt tā, lai arī mūsdienu bērniem grāmatas valoda būtu viegli saprotama un notikumi - uztverami.
Konkrētajā izdevumā vienuviet apkopotas trīs bilžu grāmatas: "Bērnu svētki Trokšņu ciemā", "Pavasaris Trokšņu ciemā" un "Ziemassvētki Trokšņu ciemā".

Stāstu vide - Trokšņu ciems, kurā ir trīs lauku sētas: Ziemeļsēta, Vidussēta un Dienvidsēta, bet galvenie varoņi ir trīs zēni - Lase, Buse un Ulle, kā arī četras meitenes - Līsa, Brita, Anna un Čerstine. Tolaik, tāpat kā manā bērnībā, nebija ne telefonu, ne datoru, bet bērniem netrūka ideju, kā sevi izklaidēt. Piemēram, nedaudz savtīgos nolūkos stāsta varoņi izlemj sarīkot Bērnu svētkus Ulles mazajai māsai. Zēnu trakās idejas mazo sabiedē, Buse uzskata, ka "šim bērnam sarīkot Bērnu svētkus - tas ir bezcerīgi", tomēr meitenēm izdodas Čerstini iepriecināt gan ar vistu barošanu, gan sivēnmātes aplūkošanu, gan citu mājdzīvnieku apmeklēšanu. Meitēns ir vēl mazs, tomēr turas līdzās pārējiem bērniem. Viņa vēl baidās, kad tiek spēlētas rotaļas; "(..) uzrāpās uz galda un tur apsēdās. Viņai bija mazliet bail no "Aklajām vistiņām". Bet, kad bija jāēd torte, tad viņai nemaz nebija bail". Ulles māšele ir ļoti īpaša, "lai šo bērnu pieskatītu, ir vajadzīga vai vesela skolas klase".
"Ziemassvētki Trokšņu ciemā" - šis ir tik piemērots priekšā lasāmais Ziemassvētku laikam!

"Diena, kad svin Ziemassvētku vakaru, gan ir visgarākā diena gadā - vismaz
tās priekšpusdiena tāda ir.
- Tās stundas, kad tu staigā un gaidi Ziemassvētku dāvanas, ir kaut kas tāds, 
no kā dabū sirmus matus, - teica Lase."

Grāmata jauka. Iesaku visiem bērniem, kuriem lasīšana jau padodas diezgan raiti, bet nav vēl milzu drosmes biezākām grāmatām. Toties vecākiem "Trokšņu ciema bērni" iederēsies pirmsmiega rituālos saviem mazajiem. Laba dāvana bērniem, kuriem ir iespēja pabūt laukos un kuru vecāki ir viedierīču pretinieki.

2 komentāri:

  1. Paldies par šīs grāmatas ieteikumu! Varētu būt laba priekšā lasāmā grāmata maniem vasarniekiem. Pagājušajā nedēļā lasīju Ulda Plotnieka "Viļņu šūpolēs", īpaši daudz varbūt saprotama nav(klausītājiem 5 un 3,5 gadi), bet bildes ir izteiksmīgas un man pašai šī grāmata toreiz bija ļoti saistoša. Derētu to izdot atkārtoti, vai ne?!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mums skolas bērniem plauktā stāv trīs Plotnieka grāmatas - visas no šīs sērijas. Zini, neņem... Tāpat arī Darelu...

      Jā, "Tokšņu ciema bērni" Tavējiem vasarniekiem būs lieliska klausāmviela, tāpat jau der arī kas cits no Lindgrēnes vai Kestnera. Tajā vecumā visiem patīk "Bubulis un Bubulēns" (pirmais izdevums saucās "Lāčradzis"). Tavējiem rekomendētu gandrīz jebkuru no grāmatām, par kurām esmu rakstījusi otrā blogā: https://beerniem.blogspot.com/search/label/Gr%C4%81matas%20b%C4%93rniem

      Dzēst