piektdiena, 2018. gada 20. jūlijs

Iedomīgais detektīviņš

Vēl viena bērnu auditorijai adresēta grāmata no stafetes literatūras saraksta - Stefana Pastisa "Timijs Negals. Paskaties, ko esi sastrādājis". Neuzrunāja, bet kaut kā nebūt izturēju līdz pēdējai lappusei. Centos sevi iztēloties bērnu vietā, tomēr arī no šīs pozīcijas grāmata nešķita aizraujoša.

Galvenais varonis ir puika Timijs, kuram ļoti nepatīk apmeklēt skolu, jo viņš sevi uzskata par visgudrāko pasaulē. Zēns sevi dēvē par detektīvu un viņa sabiedrotais ir īsts polārlācis (šajā grāmatā arī ģipši ir Timija sabiedrotie 😀 ). Zēns tiek attēlots kā ļoti iedomīgs. Timijs augstprātīgi nolūkojas gan uz draugu, gan mammu, gan skolotājiem. Zēns nemana, ka ir meitene, kurai viņš patīk. Ja Timijam gadās pastrādāt kādu nedarbu, laikus atrunājas, ka neko nezina vai arī uzreiz visu vainu noveļ uz kādu citu, sakot "paskaties, ko esi sastrādājis"! Vienīgā vieta, kurā tiek darīts pāri Timijam, ir Globermana akadēmija. Beigās mamma dēlu aizved pie psihoterapeites, taču par ārsti zēnam ir tāds pat viedoklis, kā par pārējiem līdzcilvēkiem.

"Kad tu guli gultā ar lauztu labo kāju, tu vari vai nu raudāt, vai rakstīt memuārus.
Timijs Negals nemēdz raudāt."

"Apzinos: ja vēlos doties dzīvē tālāk kā īstens profesionālis (kāds es arī esmu),
man vispirms jāpalūkojas uz pagātni ar nobriedušu skatienu.
Un tas nozīmē atzīt, ka visās manās problēmās ir vainojami citi, un kritizēt 
viņus par to. "

Ilustrācijas arī paša autora zīmētas un tikpat tektsu papildinošas, kā "Grega dienasgrāmatās", kad nevar lasīt tālāk bez aplūkošanas. Pievienošu grāmatas treileri, kurā ir redzams viens no Timija pārvietošanās līdzekļiem - sviestmobilis:
Daļa nodaļu virsrakstu veidota, pārfrazējot dziesmu nosaukumus. Atpazinu tikai dažus (latviešu), kurus, visticamāk, nezinās bērni...
Ko varētu iegūt, izlasot šo grāmatu? 
  • mērķtiecību (kaut man ļoti iztrūkst cits komunikācijas veids, jo cilvēks nekad nebūs viens pats pasaulē);
  • kreativitāti (pielāgojot vidi un situācijas savām vajadzībām); 
  • modrību (uzmanīties no itin visa pēc kārtas, prognozēt notikumu gaitu).
Pieaugušajiem es šo grāmatu nerekomendēšu; bērniem - tikai tādā gadījumā, ja nav nekā labāka, ko tobrīd lasīt. Kad iedomājos konkrētus mērķauditorijas vecuma bērnus, kuri vēl attīsta savu lasīšanas tempu un izvērtēs teksta daudzumu, tad, noliekot izvēlei "Normana pasauli", "13 stāvu namiņu kokā" un šo, viņi paņemtu "Timiju Negalu."

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru