svētdiena, 2018. gada 22. jūlijs

Hillas pamatskolā

Laikam jau iestājies sava veida pagurums no šāda tipa grāmatām, tāpēc "Pamatskola. Mans brālis ir briesmīgs melis" gandrīz vai noliku malā puslasītu, tik sapratu, ka pusotrai dienai, kas atlikusi līdz stafetes beigām, man no saraksta mājās ir tikai divas grāmatas; šī un vēl viena. Pirmspēdējā rītā biju iegriezusies bibliotēkā un secināju, ka laikam dažas interesantas bērnu grāmatas būtu bijušas jāmeklē pieaugušo nodaļā, bet ko nu vairs, jāiztiek ar to, kas ir.

Ja pareizi nojaušu, tad iepriekšējās "Pamatskolas" grāmatās stāstnieks ir bijis 6. klases skolēns Reifs, bet šī daļa ir viņa jaunākās māsas vēstījums. Māsai jāuzsāk mācības skolā, no kuras nesen padzīts vecākais brālis, kurš visvisādi centies pārkāpt noteikumus un slikti mācījies. Grāmatas sižets ir tāds, kādu Džordžija to raksturo pašā sākumā:

"(..) stāsts par to, kā gudra, laipna, radoša meitene mēģina cīnīties ar 
sava brāļa slikto reputāciju."

Līdz šim parasti saņēmusi A vērtējums, Hillas pamatskolā Džordžija regulāri tiek atstāta pēc stundām. Netaisni ir ne tikai skolotāji, bet arī klasesbiedri. Arī mājas nav nekāda miera osta, jo te jāsatiekas ar sarkastisko brāli un omīti, kurai atmiņā caurumi kā sieram. 
Vairāk uz grāmatas beigām noskaidrojas daži būtiski fakti, kas skar Džordžijas ģimeni, tāpat meitene piedzīvo "zvaigžņu stundu" ar rokgrupu, kurā cenšas spēlēt ģitāru.

Tā kā mana sākotnējā skepse pret šo grāmatu nebija saistīta ar tās saturu, tad varu to vērtēt kā labu lasāmvielu pusaudžiem, viņu vecākiem un noteikti arī skolotājiem. Autors - vīrietis lieliski ticis galā ar pretējā dzimuma atveidi, jo grāmatā ir daiļā dzimuma pārsvars.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru