svētdiena, 2017. gada 11. jūnijs

Rabarberu biezpienkūka (bez miltiem)

The secrets of growing rhubarb:  
(attēls no Pinterest

Padalīšos ar izmēģinātu recepti. Cepu divas reizes, bet nobildēt tā arī nepaspēju. Un tā kā ar saldumiem pārāk neaizraujos, nav garantijas, ka šīs rabarberu sezonas (līdz Jāņiem) laikā vēl cepšu... Bet izskatās, ka rabarberu vietā var ņemt arī ko citu, piemēram, zemenes, mellenes, avenes... Tāpat kā, ja sagribas krāsaināku rabarberu kūku, var paeksperimentēt ar kādu no Absolūts ēd pulveriem, piemēram, biešu vai upeņu. 😉

Nepieciešamās izejvielas:
  • 2 - 3 gari rabarberu kāti;
  • cukurs rabarberu saldināšanai pēc gaumes;
  • 300 g biezpiena;
  • paciņa vanilīna cukura;
  • 4 olas;
  • 2 ēdamkarotes mannas;
  • nedaudz sāls;
  • 1 tējkarote cepamā pulvera;
  • pūdercukurs kūkas pārkaisīšanai.
Gatavošana:
Rabarberus nomizo, sagriež nelielos gabaliņos, ieber tilpumam atbilstošā bļodā, pieber cukuru, visu samaisa un atstāj atsuloties.
Palielā bļodā ieliek biezpienu (ja ar lieliem gabaliem, vēlams, izmalt caur gaļas mašīnu vai kārtīgi izspaidīt ar karoti). To sajauc ar vanilīna cukuru.
Atdzesētām (no ledusskapja) olām atdala baltumus no dzeltenumiem. Baltumus liek putojamā traukā, dzeltenumus - pie biezpiena maisījuma. Baltumiem pieber šķipsniņu sāls, saputo tā, ka apgāžot trauku nekas nekrīt ārā.
Biezpiena - vanilīna cukura masā pievieno un iemaisa (secīgi) olu dzeltenumus, cepamo pulveri, mannu un rabarberus (ar visu sulu). Beigās viegli iecilā olu baltumus. Masa ir krējuma konsistencē. To lej ietaukotā veidnē un liek cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 50 minūtes. 
Gatavas kūkas virspuse ir gaiši brūnā krāsā. Neizņemot no veidnes, pārkaisa ar pūdercukuru. Karsta kūka ir ļoti mīksta, noteikti nevajag steigties ar tās izņemšanu. Pieņemu, ka ar atdzisušu nebūs problēmu (pati cepu keramiskajā veidnē un nepārliku nekur, dalīju ar silikona lāpstiņu). 
Sirsnīgs ieteikums neēst kūku uzreiz. Protams, var nogaršot, lai salīdzinātu, bet visgardākā tā būs, kad pēc cepšanas rabarberi ar biezpienu vēl būs padraudzējušies. Es abas reizes cepu vakarā, atdzesēju un un uz nakti liku ledusskapī, no rīta, brokastīs, vienkārši super! 🍰

P. S. Pēc Ritas komentāra atcerējos, ka šodien "Pinterestā" pamanīju interesantu rabarberu kūkas noformējumu:
Two of a Kind | Honey Rhubarb Galette | http://www.twoofakindcooks.com:  

3 komentāri:

  1. Varbūt vēl šajā sezonā izdotos izmēģināt arī tavu recepti. Šodien izcepu rabarberu kūku ar medus glazūru (smilšu mīkla, virsū rabarberi ar medus, saulespuķu sēkliņu, rozīņu glazūru).

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mmm... izklausās lieliski! :) Šodien Pinterestā uzgāju ļoti interesantu kūkas dizainu. Komentārā pievienot nevar, papildināšu tekstu. ;)

      Dzēst