trešdiena, 2015. gada 22. jūlijs

Dzer!

Food - Drink  Wallpaper 
Reižu pa reizei skatoties TV3 raidījumu "Ievas pārvērtības", kurš bija saistīts ar svara zaudēšanu, veselīgu dzīvesveidu, kurā "tā - starp citu" parasti iekļāvās arī viedtālruņu aplikācija WaterBalance:)
Kamēr man kaut ko modernu neiesaka radi, draugi, paziņas, reklāmpiedāvājumus ignorēju, tomēr par pietiekoša šķidruma uzņemšanu sāku domāt aizvien biežāk, jo īpaši, kad šopavasar slimības laikā daktere lika izdzert 3l dienā. Nopirku 2 "Mangaļu" pudeles, izvērtējoši paskatījos  un sapratu, ka es to nespēju!
Problēma apjausta vairākus gadus, kad aizdomājos, cik maz dzeru darbā. Tā ir krūzīte zāļu tējas no rīta, pusglāze sulas pusdienās un glāze kaut kā (sula, piens vai jogurts) launagā. Laikam jau tā bērnības akas ūdens garša ir tā iekodēta, ka tādu neatrast ne krānā, ne piegādātāju lielajos bunduļos:( Pieejamais "Eden" ūdens man šķiet pretīgs, lai cik izslāpusi būtu... Varētu uzlabot ūdens garšu ar citronu, kādu piparmētru, taču, lietojot no dienas dienā, ātri nonākšu pie tā, ka negribēšu redzēt tādas kombinācijas vairs nekad mūžā. Un man tā ir problēma, ka NAV ko dzert:(
Versijas par to, cik un ko dzert, atšķiras. Viennozīmīgi, alkohols, kafija, melnā tēja, krāsainās limonādes "labajā" sarakstā neiederas. Tāpat arī šķidrie piena produkti ne, jo kuņģī tie sarec, kļūst kā biezpiens... Ūdens ir pats, pats ideālākais, jo tas tonizē bez blakusefektiem, nesatur kalorijas, taukus, cukuru, uzlabo vielmaiņu. Izdzerot kaut ko "sliktu", tikpat daudz jāizdzer ūdens. Un tomēr pat ūdens dzeršanā jābūt mēra sajūtai, citādi organismā var rasties disbalanss, kas negatīvi ietekmēs smadzenes, sirdi un nieres. Zāļu tējām ir ārstējoša iedarbība, tāpēc jāpēta, kādam nolūkam paredzētas, lai nenodarītu sev pāri. "Visdrošāk'' lietot piparmētru un kumelīšu tējas. Pavasarī nevajadzētu laist garām kļavu un bērzu sulas, kas lieliski izvada no organisma visas sliktās vielas, taču uzrūgušas tās var stimulēt dažādus iekaisumus organismā, tāpēc tās dzer vai nu svaigas, vai - pēc noraudzēšanas, vasarā. Augļu un dārzeņu sulas jādzer uzreiz, jo citādi tajās sākas rūgšanas procesi, taču ja ļoti, ļoti vajag uzglabāt dažas stundiņas ledusskapī, jāpievieno dabīgais konservētājs citrons. Izņēmums ir biešu sula, jo tai "jānostāvas" 2 - 3 h, lai izgarotu organismam nevēlamie gaistošie savienojumi. Toties āboliem pirms sulas spiešanas jāļauj oksidēties, jo tikai tā mēs no šīs sulas gūsim vērtīgo dzelzi. Dažas organiskās skābes bojā zobus, tāpēc sulas jādzer lēni, ar salmiņu, un pēc tam jāizskalo mute. Apelsīnu sula ir vispopulārākā pasaulē, bet Latvijā ļoti iecienīta ir burkānu sula.
Vēl - kad un kā dzert? Sākt rītu ar glāzi ūdens, - tik klasisks teiciens, diemžēl personīgi nezinu nevienu, kam rīta sākumā nesmaržotu krūze kafijas:( Ūdeni vajadzētu lietot atsevišķi, ne "piedzert", "uzdzert"... Tātad - pusstundu pirms un pusstundu pēc ēšanas, lai šķidrums neatšķaidītu kuņģa sulas un neapgrūtinātu gremošanu. Sievietēm iesaka dzert stundu pirms treniņiem (tik ilgs laiks paiet līdz izdzertais nonāk muskuļos), sportojot sievietes zaudējot vairāk šķidruma, nekā vīrieši. Ja vien cilvēks nav izslāpis, pietiek ar glāzi ūdens, tikai tādām jābūt 6 - 8 dienā. Pēc peldēšanās bieži vien dzeršana nav prātā, taču arī šī nodarbe krietni samazina šķidruma daudzumu organismā.
Diētas bieži vien sastāv no pamatīgiem ierobežojumiem un lielāka šķidruma patēriņa. Lai mazāk apēstu, svarīgi ātri gūt sāta sajūtu, un to sniedz zupas, augļu un dārzeņu sulas, tomāti, gurķi, arbūzi...

Mums ir savas mīļās krāsas apģērbā un sava gaume, veidojot interjeru. Izrādās, ka arī kuņģis ''jūt'' krāsas:)
Sarkanās sulas (tomātu, biešu, dzērveņu, ķiršu, vīnogu) silda, uzmundrina, uzlabo gremošanu un vielmaiņu, novērš sirds un asinsvadu problēmas. Oranžās sulas (burkānu, ķirbju, apelsīnu, smiltsērkšķu) spēcina, noņem sāpes, uzlabo atmiņu, aizsargā šūnas. Dzeltenās sulas (citronu, ananāsu, greipfrūtu) nomierina, uzlabo noskaņojumu, uzlabo atmiņu. Violetās un zilās sulas (sarkano kāpostu, melleņu, upeņu, plūmju) stiprina kaulus, dziedē brūces, uzlabo redzi un dzirdi. Zaļās krāsas sulas (spinātu, brokoļu, gurķu, kivi) mazina ļaundabīgo audzēju risku. Baltās sulas (puķkāpostu, kolrābju, sīpolu) aizkavē novecošanos, stiprina imunitāti.

5 komentāri:

  1. Kas par labu rakstu. Ja neiebilsti, tad savas domas pievienošu. Man pagāja kādi pieci gadi, līdz ūdens kļuva par man neatņemamu sastāvdaļu. Sākumā bija tā, ka vēmu to pat atpakaļ. Tagad ir tā, ka pat bučoju ūdens pudeles. Un arī, ne jau visus ūdeņus varu iedzert. Ja runājam par LV, tad Mangaļi ir vienīgais, ko spēju iedzert. Ja runājam par Īriju, tad Volvic ir pats garšīgākais ūdens.

    Ja izdzer kaut ko sliktu, tad ir jāizdzer divreiz vairāk ūdens, un nevis tikpat...

    Nezini nevienu, kas rītu sāk ar ūdeni??? Es zinu vairākus cilvēkus, ieskaitot mani. Pirmais, ko dzeram ir 1/2l ūdens. Labākajā gadījumā sajaukts ar alvejas sulu. Tad seko zaļā tēja...

    Tad vēl dzeru 1/2l ūdens reizi trīs stundās...

    Žēl, ka pēc baseina nevari izdzert ūdeni. Es pēc baseina esmu tik izslāpusi, ka litru izdzeru neievelkot elpu :D

    Runājot par manu puiku, kurš iziet īpašu ārstēšanās programu, viņš drīkst dzert tikai ūdeni vai pienu. Tā kā piens viņam ne visai, tad viņš dzer ūdeni.

    AtbildētDzēst
  2. Man kā lielai kafijas fanei, rīts vienmēr sākas ar lielu ūdens glāzi.Piekrītu iepriekšējam komentāram, ka pēc peldes ļoti gribās dzert.

    AtbildētDzēst
  3. Paldies, ka manām pārdomām arī citas pievienojušās:)
    Par peldi gan nebija mana pieredze, bet lasītais, jo ūdenī, izņemot vannu, nelienu:D Bet pēc vannas man gribas dzert:)

    AtbildētDzēst
  4. Oi, es ūdeni dzert iemācījos vairāk kā gadu atpakaļ, kad iestājos Svara vērotăjos:)
    Un nesaprotu, kā es to nedzēru agrāk!
    Sajūtas un ādas stāvoklis ir uzlabojies par 99,9%
    Varbūt arī peldēšana tvirtumu rada, bet ūdens arī.
    Es rītu iesāku ar divām ūdens glāzēm.
    Kad ūdeni mācījos dzert, visădi gāja, săkot ar "pěcūdensnelabumu", ūdens malku skaitīšanu utt.
    Tagad jūtos slikti, ja ūdens normu kādu dienu neizdzeru. Arī morāli:)
    Mans favorīts Lielbătas avota ūdens, ņamma!:)
    Un esmu pamaniijusi.ka viena radiniece man ir iestājusies sekotājos... Tas ir apsveicami.
    Ikdienā lietoju aplikăciju waterbody, izdzeru, atķeksēju.
    Sigit, săc draudzību ar ūdentińu!! :))

    AtbildētDzēst
  5. Vērtīgi uzzināt, ka sākotnējs riebums pret ūdeni ir normāla parādība:) Malacītes jūs visas, kas esat tam tikušas pāri, mēģināšu pievienoties jūsu klubiņam:)

    AtbildētDzēst