trešdiena, 2013. gada 11. decembris

Kā izgriezt logu bildes?

Nu jau tā ir tradīcija, ka ik gadu vismaz uz diviem svētkiem - Ziemassvētkiem un Lieldienām - uzņēmīgas svešinieces uzmeklē mani sociālajos tīklos un lūdz padomu izgriešanā. Prieks, ka ir šī uzņēmība, lai izrotātu vidi sev apkārt:) Aktīvākas ir skolotājas, kuras izdaiļo skolu un bērnudārzu logus, bet netrūkst arī mammu, kuras vēlas uzburt "logu pasakas" saviem mazajiem:) Malači!
Es šo lietu mācījos pati. Vislielāko iedvesmu un zināšanas guvu krievu saitos. Runājot par Latviju, es "dzīvelīgumu" šajā rokdarbu jomā nejūtu, izņemot nelielu sarosīšanos uz lielākiem svētkiem.
Ar ko sāku? Ar visparastāko papīra nazi un ofisa papīru. Vēl šodien atceros, kā sāpēja rādītājpirksts. Šobrīd es vairs nespēju iedomāties to lielo nazi tādiem darbiem... Jā, nopirku mazāku, bet viņš locījās uz visām pusēm un nolūza ātri. Arī ofisa papīrs man ne pārāk (plānuma dēļ). Šobrīd man ir šāds instruments, pirkts "Valterā un Rapā":
Izgriežu rasēšanas papīrā vai kartonā. Ja gribu gatavot apsveikuma kartiņas, pērku mirdzošo kartonu vai arī parasto kartonu dzīvespriecīgās krāsās (tādu var nopirkt daudzos kancelejas preču veikalos pa loksnei). Kartons, ko pārdod bloknotos un ko lielākā daļa no mums pērk bērniem skolai, parasti ir krāsots; griežot skatam atsedzas baltais vidus un tas vairs nemaz nav smuki:( Rasēšanas papīri arī nav vienas kvalitātes, mans absolūts favorīts ir šis (pirkts veikalā "2. stāvs"):
Gatavojot kartiņas, reizēm izmantoju arī puspērles, strazas. Šādas un citas rokdarbu lietiņas (starp citu, arī speciālo paliktni griešanai, jo līdz tam mēģināju apakšā likt gan virtuves dēlīti, gan flīzi, gan organisko stiklu, bet ar paliktni - ideāli!) visbiežāk pērku http://www.hobbyset.lv/ (var pasūtīt arī internetā, bet to neesmu darījusi).
Paliktnis, uz kura instruments un pabeigtais darbiņš:)



Šablonu iekrājies daudz, bet arī dators nav jauneklis, tāpēc periodiski cenšos visu sakārtot un citādi atvieglot tā funkcionēšanu. Kad blogā top ieraksts par šabloniem, ieliktos izdzēšu no datora atmiņas; sanāk tāds kopējs labums - man un reizē citiem interesentiem:) Protams, aizvien patīk meklēt jaunus šablonus.
Sākumā, cik atceros, griezu vai ik brīvu brīdi, tagad "izsalkums remdēts", bet, kad vairākas nedēļas nav nekas griezts, kaut kas iekšā urdīt urda kaut ko izprintēt, izgriezt. Citreiz vienkārši ir tāds dvēseles stāvoklis, ka vajag! Mani šis vaļasprieks lieliski relaksē. Papīrgriešanas laikā pilnībā koncentrējos uz rezultātu, citu domu nav, taču adot ir bijis gluži otrādi - ja ir kāda problēma, to domās esmu maltin pārmalusi, ieadījusi un tāda slikta pēcgarša palikusi...
Šogad logu bildes griezu ofisa papīrā (kurš nepatīk!), bet darīju to nedaudz savādāk. Izprintēju šablonu:
Apakšā paliku vēl divas lapas, saskavoju (pēc iespējas tuvāk zīmējumam) un sāku!
Iesācējiem gan ieteiktu likt tikai vienu lapu, jo īpaši viegli izgriezt nav, toties šādā gadījumā nav jāuztraucas par melnajām līnijām, ja zīmējums printēts. Šoreiz speciāli printēšanai atstāju tumšās līnijas (parasti tās pārveidoju par tikko redzamām), lai būtu vieglāk uztvert visus līkumiņus, sīkumiņus.
Mjā, bet vienu izgriezumu pazaudēju dažās sekundēs. Kad pienāca likšana pie loga, torīt biju izlasījusi ieteikumus par sniegpārslu līmēšanu pie stikla; visas bija tā saslavējušas veļas ziepes... Nolēmu pamēģināt. Ja varbūt būtu ņēmusi otiņu, kas zina, bet vieglie ziepju gabala pieskārieni beidzās ar smalkāko līniju plīšanu un rezultāta izbojāšanu. Nezinu, nezinu, kā ar tām ziepēm un mitrumu, ja papīrs smalks un darbs ar šaurām līnijām... Nākamais mēģinājums bija ar pārbaudītu variantu - līmes zīmuli. Esmu arī ar līmlenti līmējusi. Visu to arī var no stikliem pēc tam dabūt nost, ja pacenšas, var arī pārāk darbiņus nesabojāt un atlikt citai reizei. Man gan parasti šādi darbi stāv ilgāku laiku, piemēram, visu ziemu, un tad jau tie būs iedzeltējuši, atskatīti, izmetami... Parasti citugad gribas ko jaunu!
Griešanai var izmantot ne tikai jaunu papīru, kartonu, jo ir dažādas reklāmas, iesaiņojumi... putukartons... dekoratīvās papīra salvetes (baltas, apaļas ar dekoratīvām maliņām)... Zinu vīriešus, kuri no šādiem papīrdarbiem iedvesmojas izgriezumiem kokā:) Un var gravēt stiklā, izpūstu olu čaumalās...
Ko var izgriezt? Logu bildes, apsveikuma kartiņas, dāvanu kārbiņas, naudas aploksnes, grāmatzīmes, glezniņas............................................. vaļu idejām un iedvesmai!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru