svētdiena, 2016. gada 3. janvāris

Šķirošanas knifi - 1

Kad sanāk runāt par izmetamo lietu nosūtīšanu uz krāsainajiem konteineriem, tad ir skaidrs, ka ikviens no mums šķiro pa savam:) Darbā atsevišķs konteiners mums ir tikai papīram, mājās man viss atkarīgs no situācijām, jo miskaste tomēr tikai viena. Pēc svētkiem, pēc ģenerāltīrīšanas esmu aktīvāka šķirotāja, nekā citkārt - parastā ikdienā. Ir lietas, kas tiek reciklētas... Ir papīra lapas, kuru viena puse ir pilnīgi nelietota, tās stāv plauktiņā, pa rokas stiepienam ātriem pierakstiem, skicēm, plāniņiem... Ir reklāmas, kuras palikt, lai neapķēpātu virsmas... Un es lepojas, ka man ir šie "ir":)
Kādu laiku atpakaļ izlasīju labu rakstu "Prakstiskajā Latvietī". Labu, jo atkal uzzināju jaunas nianses par to, kam ir jēga būt ikkatrā no šiem konteineriem.  Kad ķeros pie šķirošanas, es tak esmu tik centīga, ka pārcenšos nezināšanas dēļ:) Tiem, kuri atbild par šķirošanas sistēmu valstī, es teiktu: Rakstiet! Rakstiet vēl un vēl! Jo kā gan lai citādi mēs uzzinām, kura plastmasa, kurš stikls Latvijā ir pārstrādājams, kurš ne?! :)
"PL" raksts mani te visu decembra nogali urdīja, ka vajag papētīt dziļāk. Nu tad iedziļinos:)

Papīrs. Tīrs, sauss, nelaminēts papīrs, kartons, avīzes, žurnāli, grāmatas, kastes... No makulatūras vākšanas laikiem atceros, ka skavas nedrīkstēja būt, taču šobrīd šāds ierobežojums ir tikai retajiem no savācējiem, jo tās vispār labi varot atdalīt pārstrādes laikā:) Bez tam šobrīd internetā grūtāk atrast norādes, ka nederētu olu bretes (pirms gadiem lasīju, ka bretes ir galējais produkts, ka tās vēlreiz pārstrādāt nevar...), taču mērķtiecīgi meklējot, piemēram, te un te atradu, ka tiešām teikts, ka nevajag mest, kamēr citās vietās olu bretes minētas, kā atkritumu veids, kurš nonāk zilajā konteinerā.Pie papīra atkritumiem nemet tapetes, lietotas salvetes.

Plastmasa. Tukšas ūdens un dzērienu pudeles, tīri maisiņi, plēves. Lasot sarakstus nederīgajai plastmasai, daudzās vietnēs neguvu atbildi uz savu jautājumu, vai šampūna pudele der vai neder? Drīkst! Cita veida plastmasu (protams, tīru) LV nepārstrādā, tāpēc plastmasas rotaļlietas, knaģi, trauki un olu kastes jāmet kopējo atkritumu konteinerā :( Mulsina mani šeit rakstītais, ka drīkst mest, piemēram, eļļas un kečupa pudeles... Ne vārda par to tīrību vai netīrību... Hmm... Parasti gan eļļas pudeles nav paredzēts iešķirot, ir vietnes, kas norāda, ka neder arī etiķa pudeles, jo uzglabātā viela traucējot pārstrādi... Tajā pat laikā citas vietnes min sadzīves ķīmijas plastmasas taras mešanu speciālajos konteineros... Vai tad virsmu tīrītājs, piemēram, būtu maigāks par etiķi? :) Ir savācēji, kas aicina rūpīgi izpētīt, kas sazīmēts, rakstīts uz konteinera, jo esot arī tādi plastmasas konteineri, kuros drīkst mest arī skārda taru.

Stikls. Tīras burkas, pudeles, flakoni. Mans šīs reizes jaunatklājums, ka te neietilpst stikla vāzes un stikla trauki, jo to stiklam esot cits blīvums. Viedokļi dalās par logu stiklu, jo ir kur pieļauj, ir - kur ne, taču viennozīmīgi stikla konteinerā nevajag mest automašīnu stiklus, spoguļu lauskas.

Nākamreiz būs vairāk par to, ko nedrīkst izmest nevienā no konteineriem.

4 komentāri:

  1. Paldies, vērtīga informācija. Un Laimīgu Jauno gadu! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Aija! Sveiciens ziemā! Tu, iespējams, šķirošanas jomā esi lielāka eksperte par mani!:)

      Dzēst
    2. Pateicoties bērna mācību ekskursijai, esmu bijusi atkritumu šķirošanas rūpnīcā :D :D, tur laikam arī manas zināšanas beidzas :)

      Dzēst