piektdiena, 2014. gada 25. aprīlis

Papīrgriešana kā māksla

Daudzi no mums kaut kad dzīvē ir mēģinājuši izgriezt sniegpārslu, tomēr kopumā Latvijā interese par papīrgriezumiem ir epizodiska, - visbiežāk tā ieinteresē skolotājas, kuras vēlas izdekorēt klases, bērnudārza grupiņas, zāles uz kādiem svētkiem, tāpēc ar niecīgām cerībām atrast kādu līdzīgi domājošo Latvijā, kas piedevām blogo (kāds bija mans pamatmērķis, uzsākot blogošanu), priecājos par citām interneta iespējām sazināties ar domubiedriem no Krievijas, Ukrainas, Lietuvas (un ļoti ceru, ka politiskie aspekti šos sakarus neietekmēs), jo man ir svarīgs citu viedoklis un citu radītie griezumi:)
Origami, kirigami, kvīlings, aplikācija - tie arī ir papīra mākslas veidi, bet katram sava specifika. No šiem, mākslai, ar kuru aizraujos es, vistuvākā ir aplikācija, bet galvenā atšķirība - darbs top nedalītā papīra gabalā (kā jau minētā sniegpārsla).
Papīra griešanas māksla radās Ķīnā, tolaik tā bija bagāto aizraušanās. Izgriezumus izmantoja reliģiskajos rituālos (kāzās, bērēs), interjera rotāšanai. Bieži papīrā atveidoja zivis, jo tās simbolizē bagātību. Jianzhi - tā sauc tradicionālo griešanas izpildījumu Ķīnā, parasti šie darbi ir sarkanā krāsā. Kaut pagājuši vairāki gadsimti kopš papīrgriešanas māksla pazīstama arī citās valstīs, tikai jianzhi iekļuvusi UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.
Kirie - tā šo mākslu dēvē Japānā. 2013. gada rudenī Rietumu Bankas galerijā bija bezmaksas izstāde (man tik žēl, ka par to uzzināju krietni vēlāk:( )
Kirie + kirigami = Pop-up :)
Sanjhi - Indijas papīrgriešanas māksla.
Papel picado - meksikāņu papīrmāksla.
Vitinanka (Вытынанка) - Austrumeiropas - Krievijas, Polijas, Lietuvas, Ukrainas, Baltkrievijas - papīrgriešanas pamatā. 
Rietumeiropā - siluetu māksla, kuras nosaukums cēlies no franču finanšu ministra Etjēna de Silueta, kurš zīmēja draugu un radinieku ēnu kontūras, uzvārda. Piemēram, Latvijā, Durbes pilī varam redzēt ar pili saistīto siluetus, kuru autors, ja nekļūdos, bija kāds no viņu radiniekiem:
Smieklīgas figūras, ziedus, pilis, balerīnas, klaunus griezis pasaku sacerētājs H. K. Andersens.
Mūsdienu mākslinieki šajā tehnikā veido panno, atklātnes, paliktnīšus, logu rotājumus, rāmīšus, aizkarus un daudz ko citu.
Photo:<!--###IMAGE_BRIEF###--> 
Atsevišķu mūsdienu autoru veikums (uzklikšķinot uz vārda, varēsiet aplūkot arī citus viņu darbus):
  
  
  
 http://www.boveylee.com/Cut_Paper_2012_files/Media/vase-2/vase-2.jpg?disposition=download 
Картина панно рисунок Вырезание Бабочка Бумага фото 1 
  
Открытка 23 февраля 8 марта День рождения Вырезание На большом воздушном шаре  Бумага фото 10 
Ольга Качуровская 
Brīžiem kā papīra mežģīnes, brīžiem kā ar roku zīmēti vai rakstīti - tik dažādi ir šie darbi, piepildītie ar pacietību un precizitāti:)
Pieņemot, ka uzzinājāt daudz jaunu vārdu, uztvērāt šīs mākslas burvību un nenogurāt, aicinu kādu reizīti paņemt šķērītes vai papīra griešanai paredzēto nazīti un pamēģināt!!! Tikai lai saprastu, vai to spējiet? :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru