svētdiena, 2013. gada 1. decembris

Advents vai advente?



Adventes pirmā svētdiena,
Rīts krēslā deldē melnu nakti,
Kā baltas sveces liesma dakti ~
Ir Pirmā Advente = kluss sākums,
Kad jaušams Ziemas Svētku nākums… (pantiņi.co)

Pieradināta pie adventes, tā arī neesmu atteikusies no šīs formas, bet, kā diplomētai latviešu valodas skolotājai ( :) ), katru decembri jādomā, kā pareizi??? Bet laiks skrien, īpaši pirms Ziemassvētkiem, tāpēc aizvien izpalikusi iedziļināšanās:)
Kad beidzot jautāju Googlei, atklāju, šis jautājums aktualizējas ik gadu un nemaz tādas vienas patiesības nav:) Vīriešu dzimtē tiek apzīmēti ilgāki laika posmi, sieviešu - īsāki, tāpēc pēc J. Endzelīna domām šīs četras nedēļas ir adventa laiks, bet atsevišķu adventa svētdienu var saukt par adventi. Parasti latīņu vārdi, kuri beidzas ar -us, latviešu valodā ir vīriešu dzimtē, tomēr ZA Terminoloģijas komisija pirms desmit gadiem par piemērotāku uzskata adventi, jo latīņu "adventus" = latviešu "atnākšana", "gaidīšana", "svētīšana", tātad mūsu valodā šie visi vārdi ir sieviešu dzimtē. Ir arī jautājums, ar kādu burtu rakstāms šis vārds? Lingviste D. Liepa norāda, ka šīs četras nedēļas nav svētki, bet to gaidīšanas laiks, tāpēc jāraksta ar mazo burtu, taču, ja runa ir par konkrētu svētdienu, pirmais vārds rakstāms ar lielo, piemēram, Pirmā advente, kurā adventa vainagā aizdedzinām pirmo - pravieša sveci.
Vakar ļoti vīlos, tuvākajā apkārtnē neatrodot sagatavi vainagam, tāpēc, lai arī salasījusies, ka vainagam jābūt apaļam un zaļam, devos lūkot, kādas kreatīvas idejas piedāvā internets, ar "atradumiem" padalījos arī ar citām un citiem, tāpēc pirmie trīs ir favorīti citu skatījumā:
 
 
  
Man pašai interesants likās sāls mīklas vainags, kura bildi man šeit neizdevās iekopēt, bet, atklāti sakot, šajā variantā man neradās asociācijas ar adventu.
Patika arī varianti, kur nav tik būtiskās apaļās formas...
 
  
http://www.kleoo.lv/blogs.php?id=1335&name=adventu-vainagu-idejas
Žēl, ka šorīt ne miņas no nakts sniega, Rīgā līst aizvien stiprāk un stiprāk, bet tomēr:

Lai gaiša jums šī diena!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru