sestdiena, 2013. gada 31. augusts

Pirmā torte

Kam pirmā, kam ne gluži, bet daudzu sakarību rezultātā tā mēģināja tapt šodien. Uz perfektumu nepretendē, īpaši no ārienes:) Īstens roku darbs: kūlām ar putojamo slotiņu dzeltenumus, baltumus, saldo krējumu. Izmantojām lauku vistu olas un to, kas mājās, vienīgi saldais krējums tika pirkts putukrējumam. Ieturot vairākas atpūtas pauzes un cepot, diezgan daudz laika pagāja.

Biskvīts visparastākais:
7 olas (vispiemērotākās ir 8. - 10. dienā pēc izdēšanas, aukstas),
7 ēdamkarotes cukura + vaniļas cukurs,
7 ēdamkarotes miltu.
  • Jāņem divas palielas bļodas ar apaļu apakšu - viena - baltumiem, otra - dzeltenumiem; 
  •  Olas jāpārsit ļoti uzmanīgi, vēl uzmanīgāk jāpārlej dzeltenums no vienas olas pusītes uz otru, ļaujot traukā iztecēt baltumam;
  • Baltumiem jāpieber šķipsniņa sāls, lai sašķidrinās un labāk sakuļas. Trauku ar baltumiem ieliku ledusskapī;
  • Es visu cukuru uzbēru dzeltenumiem, bet var 2 ēdamkarotes atstāt baltumiem, tas piedos papildus stingrumu;
  • Dzeltenumi ar cukuru jāputo līdz gaišai krāsai, apjomam jādubultojas;
  • Baltumu putošana jāsāk ar lēnām kustībām. Labi putojot, apjoms palielināsies pieckārtīgi. Par kārtīgu saputošanu liecina gan izskats, gan konsistence - apgāžot bļodu otrādi, masa ārā nekritīs;
  • Dzeltenumus un baltumus jāsaliek vienā traukā, virsū jāsijā milti un pa reizei viegli jāapmaisa ar putojamo slotiņu. Visu laiku dzirdēju, kā mīkla čaukst:);
  • Plītij jābūt uzkarsētai uz 150 grādiem;
  • Veidnē jāieklāj cepampapīrs, jāuzlej/jāuzliek puse no mīklas (īstas cepējas gan katrai kārtai mīklu jauc atsevišķi, jo mīklai pastāvot, biskvīts neizdodas tik labs) un jācep apmēram 20 minūtes, durtiņas nevirinot. 
  • Gatavo biskvītu uzreiz karstu jānoņem no cepampapīra, bet atdzisušu pārgriež ar nazi vai diegu uz pusēm.
Pildījumam, garnēšanai izmantojām omes vārīto upeņu zapti, putukrējumu, kakao:
1. septembris vēl nav pienācis, bet Pirmās kūkas puse vēderos:)

6 komentāri:

  1. Sveiciens Pirmajā septembrī! Kūka izskatās varen garda :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par sveicieniem! Jā, jā, ārēji avangardiska, iekšā - vēl gardiskāka!!!

      Dzēst
  2. Mēs arī noteikti nosvinēsim Zinību dienu, bet šoreiz ar ''svaigi gatavot apgūto'' tiramisu :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Priecājos, ka Zinību diena svētdienā, jo rīt atkal būšu darbā līdz ausīm, atzīmēt nesanāks:)

      Dzēst