svētdiena, 2013. gada 5. maijs

Atjaunotā Ziemeļblāzmas pils! Un mazliet jūras!

Pacīnījusies starp to, būt vai nebūt šim ierakstam, saprotu, ka, ja ne tagad, tad tas nebūs ne rīt, ne parīt, varbūt nekad... Un, ja ne šonakt ielikšu šīs bildes, tad nevienu neiekārdināšu jau rīt doties turp, lai visu apskatītu, izbaudītu savām acīm.
Kad sanāk kādam izskaidrot, kas ir Ziemeļblāzmas pils, tad saku, tā nav tāda pils, kā Rundālē... Un šodien bija dīvaini sadzirdēt no Amerika kunga frāzi, kas savienoja tieši  šīs abas pilis, Ziemeļblāzma esot Rīgas Rundāle! Bet, kā jau minēju, šī nav pils tādā nozīmē, kā mums ierasts, šī ir ēka, kuras idejas autors un mecenāts ir Augusts Dombrovskis, kuram tagad atdusas vieta pils parkā, viņa vārdā nosaukta arī Vecmīlgrāvja centrālā iela, tāpat godāti viņa meitu vārdi. Starp citu, pils atklāšanas ceremonijā piedalījās arī viņa mazmazmeita Inese.
 Tā kā sākotnējā koka pils tika nodedzināta, 1913. gadā tapa jaunā pils - pirmā betona celtne Latvijā. 2012. gada rekonstrukcijas gaitā izmaksas palielinājās un darbs sarežģījās, jo atklājās, ka iebetonētas gan sliedes, gan ķēdes, gan enkuri... Arī pils logu daudzveidība atjaunošanu nepasteidzināja:)
Pirms rekonstrukcijas ēka, kaut funkcionējoša, bija nožēlojamā stāvoklī. Tur strādājošie saka, ja Rīgas dome nebūtu togad izlēmusi pili atjaunot, caurais jumts atstātu tikai atmiņas par to, cik Ziemeļblāzmas pilī bija skaisti. Lai gan izrādās, ka ne jau Dombrovskis bija ieplānojis krāšņos sienu un griestu gleznojumus, viņam vajadzēja, lai ēka pēc iespējas ātrāk darbotos, un greznumu pils guva vēlāk - Ulmaņlaikos.
Interesantāk ir salīdzināt, ja zināms, kā bija pirms pāris gadiem un kā ir tagad, jo viss ir citādāk! Lielā zāle kļuvusi vēl lielāka, ar 700 sēdvietām, kuras 4. maijā, atklāšanas ceremonijā, bija aizņemtas, daudzi stāvēja arī kājās, atjaunotas un izbūvētas telpas, kuras sākotnējos plānos nemaz neietilpa! Lasis no iepriekšējā vējrāža aizceļojis pie tā autores, tāpat kā neatrast dažus citus interesantus interjera elementus, kuri, izrādās Ziemeļblāzmas pilī bijuši ieviesti "9. maija" (kolhoza) laikos.
Ziemeļblāzmas pils parks ir iecienīta pastaigu vieta Vecmīlgrāvī. Tagad tur ir arī plašs bērnu laukums, ko būvnieki solās papildināt, jo pamanījuši, ka rajonā šādu vietu trūkst. Apmeklētāji izteicās, ka šis parks ir daudz labāks par Vērmanes dārzu...
Vīteņaugu aleja. Jāgaida tik, kad sāks vīties:)
Te bija visgarākā un lēnākā rinda. Esot stāvēts pat pa pusotrai stundai...
...lai uzbrauktu 35 vai 36m (šie cipari atšķiras, un pati jau nepārmērīšu, bet patiešām skaists skats uz franču dārzu turpat lejā, var saskatīt Vecrīgas piļu torņus, Daugavu, tās ieteku Rīgas jūras līcī un pašu līci arī!) augstajā skatu tornī, kurš palicis šādā necilā krāsā to neplānoto izdevumu dēļ.
Tējas namiņš
Dārza rotondas kolonnas ir no 1906. gadā nodedzinātās ēkas
Šis mīms var noskatīt tieši Tevi:)
Bet jūgendstila laikmeta dāmas laipni dala reklāmas lapiņas par kultūras pasākumiem Ziemeļblāzmas pilī
Bānītis izved braucienā pa parku, ja vien pastāvi rindā
Informācijas centrs
Arī 5. maijā no 12.00 atklāšanas svētki turpināsies! Uz skatuves parkā būs gan pūtēju orķestris, gan bērnu grupa MOMO, gan Markus Riva, Jenny May, Ieva Kerēvica, Daumants Kalniņš. Lielajā zālē Rīgas Baleta teātris, Kamerzālē dažādu vietējo mākslinieku koncerti. Pils telpās skatāmas gan izstādes, gan var piedalīties radošajās darbnīcās, spēlēt šahu, ļauties sejas apgleznošanai, noskatīties 13 min. garu filmu par Ziemeļblāzmas pils vēsturi, tiek piedāvātas ekskursijas. Ārā var spēlēt galda tenisu, ielu basketbolu, braukt ar bānīti, uzbraukt skatu tornī. Tas viss 5. maijā - BEZ MAKSAS. Pieļauju, ka varētu būt mazāk cilvēku, kā 4. maijā, kad bija 1. diena, pat bezmaksas transports uz Vecmīlgrāvi! Vai arī Lieldienu svinības ģimenes lokā (daļai vietējo)...
Šī ir vieta, kas pieejama ikvienam arī citā laikā, ja vien nebūs kādi slēgti pasākumi, konferences. Viss ir plānots tā, lai pēc telpām būtu pieprasījums gan no biznesa lietu virzītājiem, gan no kultūras pasākumu organizētājiem. Aktualitātēm līdzi sekot var arī šeit!
Un jūra no Ziemeļblāzmas 10 (varbūt pat mazāk!) minūšu braucienā ar mašīnu.
Salīdzinoši aukstāks un vējaināks, kaut vairums no sastaptajiem te staigā plikām kājām, un viens pat devās peldēt!
Plašā izvēlē dažādi sprungulīši, vietējie gliemežvāki, kas peldēšanas sezonas laikā šitā te nemētājas!
Tas lielais tumšums jūrā ir ceļā uz Stokholmu (Tallink). Novērojams pēcpusdienās ap 18. 30
Vecāķu sirsniņmāja
Silja Festival nomainītāja - jaunā Isabella 4.05. vakarā iepozē skatu tornim:)
Labu nakti man un jauku svētdienu jums visiem!!!

2 komentāri:

  1. Cik brīnišķīgi, paldies par ieskatu! :) Vajadzēs tur kādreiz ''iemaldīties''.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Noteikti!!! Kad biju šajā pilī pirms rekonstrukcijas, un bez nojausmām, ka mūsdienās kāds varētu ieguldīt lielu naudu kultūras labā, mani aizskāra līdz sirds dziļumiem, ka reiz bijušais skaistums zūd mitrumā un aukstumā... Man bija ļoti svarīgi ieraudzīt Ziemeļblāzmu no jauna!

      Dzēst