otrdiena, 2015. gada 18. augusts

Punkts - "Sestukalns"

Savām idejām ne vienmēr līdzi tieku... Velotūre uz "Sestukalnu" bija iecerēta pasen:) Augusta otrajā nedēļā beidzot tika sariktēti riteņi (pirmoreiz šovasar!), elsts un pūsts pa Vidzemes pakalniem:)
Astronoms Strūve uzsāka meridiāna loku mērīšanu, lai pārbaudītu, vai platuma grādi ir nemainīgi un tiem ir tāda pati vērtība kā pie ekvatora, tā pie Zemes poliem. Mūsdienu ģeogrāfiskajā kartē Strūves ģeodēziskais loks stiepjas no Norvēģijas Ledus okeāna piekrastes līdz Donavas grīvai pie Melnās jūras un šķērso Norvēģiju, Zviedriju, Somiju, Krieviju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Baltkrieviju, Moldovu un Ukrainu. Mūsu valstī tika uzmērīti 16 šādi punkti, taču pagaidām atrasti tikai 4, UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļauti divi - Jēkabpils un Sestukalns, tie, kuri tobrīd bija precīzi noteikti, bet RTU pētniekiem 2008. gadā izdevās atrast Arbidānus, bet 2011. gadā - Bristeni.
2011. gadā tika izdots pastmarku bloks "Strūves ģeodēziskais loks", kas tika atzīts par gada skaistāko...
 
Internets piedāvā arī virtuālo ekskursiju pa 34 loka punktiem, bet es atgriežos pie Sestukalna:)
Norādes bulta rāda uz izpļautu ceļu. Tik smuki vien pirmie metri, tālāk mežacūku veidotās vagas un skrējiens augšup, nūūū, tas man nemaz nešķita vien 100 m garumā...:) Tā dīvaini jau ir, ka Sestukalns atrodas citā kalnā - Ziestu kalnā:) Bez tam agrāk tas saukts par Morēnas pauguru. Unikālā vieta atrodas apmēram 8 km no Ērgļiem, Ērgļu - Kokneses ceļa malā.
Te nu atrodos 216,5 m virs jūras līmeņa:)
Meridiāna loks ir kā ķēde, kura, vijoties cauri visām 10 valstīm, ir 2800 km gara.
Arī LTV raidījums "Te" pabijis šai pusē 2014. gada rudenī.

Braukt speciāli meklēt Sestukalnu nav vērts, mēs turp mērķējām vien tāpēc, ka atradāmies 6 km attālumā, taču ir svarīgi zināt, ka mums ir tik unikāls vēsturiskais mantojums:)

Noslēgumā vēl daži skati pa ceļam:)
 
Interesanti, kurā novadā ceļa starpposms? Kokneses vai Ērgļu?:)


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru