svētdiena, 2014. gada 9. marts

Kā uztaisīt šokolādes kastīti?

Drusciņ mani mulsina šis nosaukums - šokolādes kastīte, jo krieviem ir "шоколадница" - un man nav jāšaubās, kas slēpjas aiz šī vārda:)
Padalīšos pieredzē, kā tapa manas pirmās šokolādes paslēptuves. Vispirms, protams, ir jāierauga kaut kas tāds, lai apjūsmotu un saprastu - es arī tā vēlos kādu iepriecināt:) Nākamais solis man bija šī iepakojuma veida vizualizēšana atbilstoši manai vismīļākajai tehnikai - izgriešanai papīrā, tāpēc meklēju šablonus un te tie ir! - 8. marts tobrīd bija tuvākie svētki, uz kuriem tapt kam gatavam:) Sākumā šo to izgriezu rasēšanas papīrā:
Tad meklēju, kā pagatavot kastīti, izmantojot A4 formāta kartona lapu. Mana kastītes šablona skice apskatāma šeit. Gatavā kastīte derēs 100 g "Laimas" šokolādēm "gludajā" iepakojumā, piemēram, "Lukss", "Rigonda", "Rīga", ja vidū tiks atstāts ~ 16,7 cm, kas ir maksimālā A4 formāta iespēja, tad varēs "iemānīt" arī "Serenādi", "Sarkano magoni"...
Tātad jāņem kartons, zīmulis un lineāls. Lapa jāpagriež vertikāli, jāmēra, jāatzīmē punktiņi gan lapas augšējā, gan apakšējā malā (1+1+16 (vai 16,7, ja nedaudz lielāka šokolāde) +1+1). Savieno pretējos augšējos un apakšējos punktiņus. Pagriež lapu horizontāli, rīkojas līdzīgi, vien ievērojot citus attālumus (9+1+9+1+9).
Pēc tam nogriež gan šaurās maliņas, kas palikušas pāri pēc mērījumiem, gan 2 cm platās joslas kreisajā un labajā pusē (lapa vertikāli), atstājot neskartas tikai vienā no galiem:
 Forma atgādina burtu "T". Ņemot palīgā lineālu, ieloka visas līnijas.
Manas pirmās kastītes bija lemts papildināt ar izgriešanu, tāpēc, ņemot vērā, kurš būs vāciņš, viegli apvilku vajadzīgo zīmējumu (pusei man nav nozīmes, jo cenšos griezt ļoti akurāti, bet zīmuļa līnijas var arī izdzēst, ja nepieciešams:) ) Pēc tam neatturējos no gaismas spēļu iemūžināšanas:
Izgriežot vāku pirmajai, sapratu, par ko nebiju līdz tam aizdomājusies - darbam "jāpiepluso" vēl arī kāds kontrastējošs papīrs, lai griezums izceltos. To var līmēt gan zem vāka, gan uz kastītes tās daļas, uz kuras vāks gulsies, gan uz abām šīm daļām. Bez tam šo kastīti var saukt arī par "pildīto atklātni", līdz ar to uz kontrastējošā papīra var būt vēlējums saņēmējam:)
Lai ielocītais kartons pārtaptu kastītē, līme vai abpusējā līmlente jāuzklāj abām ārējām 1 cm platajām joslām.
Es izmantoju līmes zīmuli, bet tam jābūt "svaigam", lai spētu visu saturēt kopā:) Ar līmi kastītes apakšā "pieķeru" arī atlasa lentīti:
Paslēpes var sākties:)
Runājot par kontrastiem, var negriezt kartonā, no kura veidos kastīti, bet uz proporcionāli samazināta taisnstūra (papīra) un pēc tam pielīmēt uz vāka. Šoreiz tādas kastītes neveidoju, bet ideja kā šai atklātnei:
Vienai no kastītēm izmantoju gatavo ziedu motīvu. Bija problēmas ar pielīmēšanu locījumu vietās:( Tā ka ne tā labākā izvēle...
Pēdējās divas, uzskatu, pa spēkam ikvienam, nepieciešams tikai kāds dekoratīvais caurumotājs un krāšņumam - pa kādai pērlītei, strazai...
Pirmo šokolādes kastīšu parāde redzama šeit:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru